Εκδόσεις Σταθερός - Λογοτεχνικός Διαγωνισμός με δωρεάν Έκδοση των Νικητών!


statheros syggrafeas

Γράψε μια μικρή ιστορία απ’ τα παλιά! Γιατί; Επειδή... οι νικητές θα δουν το έργο τους να εκδίδεται σε ένα ενιαίο, συλλογικό, βιβλίο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συγγραφέων! Διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες για να δηλώσετε συμμετοχή.

  Ο Πρώτος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός των Εκδόσεων Σταθερός, που εδρεύουν στην Πάρο, στοχεύει στην ανάδειξη ιστοριών απ’ όλη την Ελλάδα που επικεντρώνονται σε  αναμνήσεις και βιώματα από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Αυτές οι ιστορίες μπορεί να είναι αυτοβιογραφικές ή μη, μπορεί να τις έχετε ακούσει από παλιότερους, να αφορούν, για παράδειγμα, πανηγύρια και συνήθεια άλλων εποχών, τοπικές περιπέτειες ή ιστορίες της δύσκολης καθημερινής ζωής, ή να πρόκειται απλά για παραμύθια που σας έλεγαν η γιαγιά και ο παππούς σας. Με άλλα λόγια, γίνεται δεκτό οποιοδήποτε διήγημα είναι σχετικό με το θέμα του διαγωνισμού, το οποίο επίσημα είναι «Ο κόσμος του χθες στην Ελλάδα».

statheros paros

Στην φωτογραφία, ο Κωνσταντίνος Σταθερός.

Μόλις πέρυσι, ο Κωνσταντίνος Σταθερός ίδρυσε τον δικό του Εκδοτικό Οίκο προκειμένου να εκδώσει τα βιβλία του (βρείτε τα εδώ www.kstatheros.com). Τώρα, προχωράει σ' ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη ιστοριών απ' τον "Κόσμο του Χθες στην Ελλάδα".

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας.   Συγκεκριμένα, ο κάθε υποψήφιος/-φια μπορεί να συμμετάσχει με:
  • Έως δύο (2) ξεχωριστά έργα τα οποία μπορούν να έχουν έκταση από 500 έως και 5.000 λέξεις έκαστα.
  • Τα λογοτεχνικά έργα θα πρέπει να είναι σε πεζή μορφή και να μην έχουν δημοσιευτεί με οποιονδήποτε τρόπο, ή σε μέσο, στο παρελθόν.
  • Όλα τα έργα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα σε αρχείο WORD και να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@kstatheros.comέως τις 15 Νοεμβρίου 2023.  Το αρχείο θα πρέπει να φέρει την ονομασία «Διαγωνισμός Εκδόσεων Σταθερός – Τίτλος», δηλαδή τον τίτλο του έργου σας.
  • οι υποψήφιοι συγγραφείς πρέπει να στείλουν ακόμη ένα δεύτερο αρχείο Word με ονομασία «Προσωπικά Στοιχεία – Ονοματεπώνυμο», που θα περιέχει τις εξής πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ηλικία, τόπο κατοικίας, την κύρια ενασχόληση σας, καθώς και έναν αριθμό σταθερού ή και ενάν κινητού τηλεφώνου.  

 

ekdoseis statheros

Μία πρώτη γραφιστική πρόταση για το εξώφυλλο

του βιβλίου από τις Εκδόσεις Σταθερός.

 

  Να επαναλάβουμε πως από κανέναν νικητή ή νικήτρια δεν θα ζητηθεί οικονομική συνεισφορά για τη συλλογική έκδοση του έργου. Σκοπός του Διαγωνισμού παραμένει τόσο η λαογραφική αποτύπωση των ελληνικών ηθών και εθίμων, όσο και η ανάδειξη της τοπικής λογοτεχνίας. Για τον λόγο αυτό, οι Εκδόσεις Σταθερός παρακινούν τους υποψήφιους να χρησιμοποιήσουν ιδιώματα των τοπικών διαλέκτων, ενώ είναι πολύ πιθανόν το συλλογικό έργο να μεταφραστεί και να εκδοθεί και σε δεύτερη γλώσσα, με πιθανότερη τα αγγλικά. Στόχος των Εκδόσεων Σταθερός είναι να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές ιστορίες και να αναδειχθούν νεοεμφανιζόμενοι συγγραφείς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός νικητών. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο διάστημα ενός μήνα από την προθεσμία λήξης και πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Σημείωση: Οι Εκδόσεις Σταθερός διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλλουν τους όρους του διαγωνισμού εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

statheros paros

 

   Όπως, σημειώνει ο ίδιος «έχουν ήδη συγκεντρωθεί μερικές ιστορίες από τις περιπέτειες των Παριανών ψαράδων κατά τη δεκαετία του 1950. Ευελπιστώ να λάβω και άλλες! Μάλιστα μερικές εξ’ αυτών συνοδεύονται και από στιχάκια που δημιουργήθηκαν για να αφηγηθούν αυτές τις ιστορίες. Είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν αυτές οι περιπέτειες, τα δράματα και τα βιώματα των παππούδων και των γιαγιάδων μας ειδάλλως θα χαθούν για πάντα. Με αυτό το βιβλίο οι ιστορίες θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των νεότερων και θα είναι διαθέσιμες για τους εκατομμύρια επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε όσο μεγαλύτερη συμμετοχή δύναται».