ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ

Οι Εκδόσεις Κωνσταντίνος Σταθερός αποτελούν έναν νεοσύστατο εκδοτικό οίκο που εισέρχεται δυναμικά και ελπιδοφόρα στον χώρο του βιβλίου. Δυναμικά διότι οι τρεις τίτλοι που βρίσκονται στα χέρια σας αποτελούν πρωτότυπες επιστημονικές πραγματείες και ελπιδοφόρα γιατί οι μελέτες αυτές πραγματεύονται αντικείμενα προβληματισμού πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, ώστε να δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου πεδίου έρευνας.

Πρόκειται για τα βιβλία «Η Σχιζοφρένεια στον δάσκαλό μου Σωκράτη», «Η Καταγωγή της Ομοφυλοφιλίας» και «Οι Ψυχικές Ποικιλίες στο είδος του ανθρώπου», τα οποία έχει συγγράψει ο εκδότης, συγγραφέας και ερευνητής Κωνσταντίνος Σταθερός. Λίγα λόγια για τον κάθε τίτλο κρίνονται απαραίτητα.

Στο βιβλίο «Η Σχιζοφρένεια στον δάσκαλό μου Σωκράτη» ο Κωνσταντίνος Σταθερός παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία - συμπτώματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. Αναλύεται το περίφημο «σωκρατικό δαιμόνιο», το οποίο δεν αποτελούσε μία εσωτερική φωνή, παρά την ψύχωση του φιλοσόφου. Αναφέρονται, επίσης, και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής, ο ακατάληπτος μη συνεκτικός λόγος, τα συμπτώματα της εμβροντησίας και της καταληψίας. Διαφορετικά ιδωμένη παρουσιάζεται και η «σωκρατική ειρωνεία», ως ένα σύμπτωμα της concrete αντίληψης, δηλαδή της αδυναμίας των ατόμων με σχιζοφρένεια να αντιληφθούν το νόημα των μεταφορικών προτάσεων.

Μέσα από ενδελεχείς αναλύσεις των γραπτών του Πλάτωνα και του Πλούταρχου καθώς και άλλων συγγραφέων και φιλοσόφων, ο συγγραφέας ερμηνεύει όλα τα κρυμμένα σημεία που συνηγορούν στον ισχυρισμό του, για να καταλήξει στη θέση ότι τελικά η αλληγορία του Σπηλαίου αποτελούσε μία συμβολική περιγραφή της σχιζοφρένειας του μεγάλου φιλοσόφου.

Στο βιβλίο «Οι Ψυχικές Ποικιλίες στο είδος του ανθρώπου» επαναπροσδιορίζεται ο όρος διαταραχή. Σύμφωνα με την κλασική ψυχολογία διαταραχή θεωρείται η συμπεριφορά που αποκλίνει. Ο ορισμός αυτός, όμως, είναι ασυνεπής με την εξελικτική θεωρία, καθώς μερικά υποσύνολα του ίδιου είδους τείνουν να διαφοροποιούνται δημιουργώντας έτσι διακριτές ποικιλίες. Εάν δεχτούμε ότι ως ποικιλία ορίζεται εκείνο γενικά που αποκλίνει από τον κοινό τύπο, γεννώνται προβληματισμοί ως προς την αποσαφήνιση του όρου «διαταραχή». Υπάρχουν, τελικά, απλές διαφοροποιήσεις της συμπεριφοράς ή διαταραχές της; Με απλό λόγο, ο συγγραφέας καταδεικνύει πως εκείνα που καταχωρίζει η κλασική ψυχιατρική ως συμπτώματα μιας διαταραχής, δεν είναι παρά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας…ψυχικής ποικιλίας. Ο αυτισμός, ο ναρκισσισμός, ακόμα και η ψυχοπάθεια δεν είναι ψυχονευρολογικές διαταραχές, αλλά ψυχονευρολογικές ποικιλίες στο είδος του ανθρώπου. Στο παρόν σύγγραμμα, ο συγγραφέας αποδεικνύει πως η υπάρχουσα θεώρηση χαρακτηρίζεται περισσότερο από μεταβαλλόμενες κοινωνικές αντιλήψεις, παρά από τους κανόνες και το πλαίσιο της εξελικτικής επιστήμης. Άλλωστε, είναι παράδοξο η ίδια επιστήμη άλλες «αποκλίνουσες συμπεριφορές» να τις θεωρεί φυσιολογικές διαφοροποιήσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς -όπως πλέον την ομοφυλοφιλία- και άλλες να τις θεωρεί διαταραχές, αδυνατώντας να παρέξει επιστημονικά κριτήρια για αυτήν την αμφίθυμη προσέγγιση. Σαφώς και δεν αμφισβητείται το γεγονός της ύπαρξης ψυχικών νόσων. Καθίσταται, όμως, αναγκαία -κι αυτό επιχειρείται εδώ- η θεμελίωση μίας νέας θεώρησης για τη διάκρισή τους και τελικά η διαμόρφωση μιας ψυχολογικής προσέγγισης που θα είναι συνεπής τόσο με την εξελικτική επιστήμη, όσο και με τον εαυτό της.

Τέλος, στο βιβλίο «Η Καταγωγή της Ομοφυλοφιλίας» ο συγγραφέας, ερευνητής και εκδότης καταθέτει μία διαπίστωση: η ομοφυλοφιλία είναι ασύμβατη με την εξελικτική θεωρία, και δύο προβληματισμούς: γιατί να εμφανιστεί η ομοφυλοφιλία στη φύση και γιατί να διατηρηθεί από τη Φυσική Επιλογή, αφού δεν καταλήγει στην αναπαραγωγή. Ο παραπάνω εξελικτικός γρίφος οδηγήθηκε στην επίλυσή του με την μεταβολή της υπάρχουσας προσέγγισης και τη συσχέτιση της ομοφυλοφιλίας με άλλα γενετήσια και αναπαραγωγικά φαινόμενα. Μέσα από την -εξαντλητική- παράθεση παραδειγμάτων από το φυσικό περιβάλλον ο συγγραφέας – ερευνητής θεμελίωσε τον νόμο του Κοντινότερου Διαθέσιμου ο οποίος αποτελεί και την απάντηση στα αίτια εμφάνισης της ομοφυλοφιλίας, όχι μόνο στον άνθρωπο, αλλά και σε κάθε άλλο έμβιο είδος. Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η ομοφυλοφιλία εμφανίστηκε ως ένα εξελικτικό σταυροδρόμι, επήλθε, δηλαδή ως ένα «τυχαίο» αποτέλεσμα της δράσης δύο αντιθετικών δυνάμεων της Φυσικής Επιλογής, οι οποίες και περιγράφονται εκτενέστατα στο παρόν σύγγραμμα.

Ευχής έργον θα ήταν, εφόσον προκύψει ενδιαφέρον από σας, τα βιβλία του Εκδοτικού μας Οίκου να ανοίξουν, με τη δική σας προώθηση και προβολή, έναν εποικοδομητικό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του Εκδοτικού Οίκου Κωνσταντίνος Σταθερός