Konstantinos Statheros

statheros

statheros paros writer

Όπως φωτογραφήθηκε ο Κωνσταντίνος την ημέρα των 28ων γεννεθλίων του.

 

Ο Κωνσταντίνος Σταθερός γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1995, στη Νάουσα της Πάρου, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ως ντόπιος με βαθιές ρίζες, συμμετείχε σε πολλές συνήθειες και δραστηριότητες των νησιωτών: από το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού, το ψάρεμα και την βαρκάδα έως το μάζεμα των ελιών, άγριων χόρτων και σαλιγκαριών. Στιγμές και εμπειρίες που έμειναν ανεξίτηλες στον νου του.

  konstantinos statheros author

@kstatheros
 

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα από την ηλικία των δέκα ετών. Ανήκει και ο ίδιος στη γενιά των παιδιών που ξεκίνησαν να διαβάζουν λογοτεχνία μετά την επιτυχημένη σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ. Αν και σε αυτά τα πρώτα χρόνια ήταν παιδική του επιθυμία να γίνει στιχουργός, ποτέ δεν σκέφθηκε ή ονειρεύτηκε να γίνει συγγραφέας.

   Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Λύκειο, ανέπτυξε μεγάλη κλίση για την αρχαιολογία, την ψυχολογία, και τα οικονομικά. Εξαιτίας της απέχθειάς του, όμως, για τον παρωχημένο και εξαναγκαστικό τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, που ακόμη συνεχίζεται στο ελληνικό σχολείο, απέκλεισε τους δύο πρώτους κλάδους στους οποίους και θα χρειαζόταν να εξεταστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως δήλωσε μετέπειτα ο ίδιος «Τα αρχαία ελληνικά δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον μου. Ποτέ μου δεν διδάχθηκα Πλάτωνα, Σωκράτη, ή Αριστοτέλη στο σχολείο. Γνώρισα το μεγαλείο της σκέψης αυτών των ανδρών μονάχα στην ενήλικη ζωή μου. Επίσης, δεν θυμάμαι ούτε μια στιγμή που να ευχαριστήθηκα τον Όμηρο στο σχολείο. Απλά διαβάζαμε το αρχαίο κείμενο, το μεταφράζαμε όπως-όπως σε κάθε τετράστιχο, και έπρεπε εμείς να εκτιμήσουμε την αξία του έργου από τη μετάφραση που κάναμε με την -οπωσδήποτε στερημένη από κάθε φαντασία- καθηγήτριά μας. Εν τούτοις, στην ενήλικη ζωή μου, ο Όμηρος μου έκανε παρέα πολλά βράδια».

   Στην πρώτη Λυκείου, ο Κωνσταντίνος έδειξε μερικά ποιήματά του στην καθηγήτρια της Λογοτεχνίας, η οποία και του ζήτησε να τα παρουσιάσει στην τάξη και να τα αναλύσουν, αλλά εκείνος τα βρήκε αρκετά προσωπικά για παρουσίαση. Την ίδια χρονιά, η καθηγήτρια των Αγγλικών ζήτησε από την τάξη του να δημιουργήσουν μέσα από τέσσερις ομόηχες λέξεις ένα μικρό ποίημα. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε σπίτι και έγραψε ένα τετράστιχο ποίημα. Διαβάζοντας το ποίημα η καθηγήτρια αναρωτήθηκε εάν το είχε γράψει ο ίδιος και μετά την καταφατική απάντησή του, του ζήτησε να κρατήσει η ίδια το γραπτό του. Φυσικά, εκείνος δέχτηκε. Στην ουσία, η καθηγήτρια του υπήρξε και η πρώτη αναγνώστρια του. Αν και τα σημάδια της καλλιτεχνικής  του τάσης βρίσκονταν εκεί, εκείνος τα αγνοούσε.

greek authors

@kstatheros

   Στην τελευταία τάξη του Λυκείου, ο Κωνσταντίνος εξετάστηκε στις πανελλαδικές. Κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» της ΑΣΟΕΕ (Ο.Π.Α.), το οποίο και ήταν το βαθμολογικά υψηλότερο τμήμα σε όλη τη χώρα στον κλάδο των οικονομικών. Κατά κωμική ειρωνεία, ο Κωνσταντίνος συνήθιζε να αγοράζει το οικονομικό περιοδικό «Ο Εφοπλιστής» από την ηλικία των 8 ετών, ενώ την ίδια εποχή ζητούσε από τον πατέρα του να του αγοράσει μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρίες.

   Στο δεύτερο έτος των σπουδών του, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε πως δεν θα ακολουθήσει κάποια καριέρα στα χρηματοοικονομικά, και έκτοτε παρακολουθούσε μονάχα τα μαθήματα που του κέντριζαν το ενδιαφέρον. Παράλληλα ξεκίνησε  και να ταξιδεύει. Ως νεαρός φοιτητής επισκέφθηκε είκοσι δύο χώρες σε διάστημα μόνο δύο ετών. Πλέον, αυτές έχουν φτάσει τις είκοσι εννέα, με πολλές αγαπημένες χώρες του να τις επισκέπτεται ξανά. Εν τέλει αποφοίτησε το 2018 και έκανε την πρακτική του στο «Ψηφιακό Μάρκετινγκ» στο Παρίσι, στη Γαλλία. Η πόλη του φωτός τον σημάδεψε για πάντα. Όπως είπε ο ίδιος: «Δεν θα γινόμουν ποτέ συγγραφέας, εάν δεν ήταν το Παρίσι, όπου, επιτέλους, η καλλιτεχνική πλευρά μου επικράτησε. Όλη η πόλη με μάγευε και μου έδινε έμπνευση την οποία εξέφρασα εκεί, στο μικρό μου σπίτι, γράφοντας τις πρώτες μου σημειώσεις».

   Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος έλαβε πρόταση για εργασία από μια ελληνική διασημότητα, την οποία και αποδέχτηκε. Ωστόσο, έμεινε μόνο έξι μήνες σε αυτήν την δουλειά, αφού δήλωσε «ψυχικά κουρασμένος από την ίντριγκα, την αδιακρισία και την μικροπρέπεια των συναδέλφων του». Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, και πριν την πανδημία, ο Κωνσταντίνος βγήκε μόνο δύο φορές για καφέ ή βόλτα. Περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του διαβάζοντας φυσική και Αϊνστάιν, Δαρβίνο, Φρόιντ, Πλάτωνα και ακαδημαϊκά εγχειρίδια στη βιολογία και την ψυχολογία, όπως το Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών ICD-10, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

   Παρά τις προστριβές στο γραφείο, αυτοί οι έξι μήνες ήταν από τους πιο ευτυχισμένους, διότι την περίοδο εκείνη ξεκίνησε να γράφει σε επαγγελματικούς ρυθμούς. «Είχα ανακαλύψει την Ατλαντίδα και δεν ήθελα να την αφήσω», θα πει για αυτήν την περίοδο. Αφού παραιτήθηκε, και για να βγάλει τα προς τα ζην, ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε να δίνει σεμινάρια φιλοσοφίας στην ύπαιθρο «όπως θα έκανε και ο Σωκράτης». Για αυτές τις διηγήσεις ο Κωνσταντίνος έχει βαθμολογηθεί με 5 αστέρια από τους «μαθητές» του.

   Μετά από δύο χρόνια, ο συγγραφέας ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει τα τρία πρώτα του βιβλία: «Η Σχιζοφρένεια στον δάσκαλό μου Σωκράτη», «Οι Ψυχικές Ποικιλίες στο Είδος του Ανθρώπου» και «Η Καταγωγή της Ομοφυλοφιλίας». Είναι αξιοσημείωτο, πως στο τελευταίο βιβλίο ο Κωνσταντίνος έχει αναπτύξει την δική του πρωτότυπη εξελικτική και πλήρη θεωρία για το πώς εμφανίστηκε η ομοφυλοφιλία στη φύση˙ ένα ερώτημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει κανένας βιολόγος έως σήμερα. Στο άλλο του βιβλίο, τεκμηριώνει γιατί ο Σωκράτης έπασχε από σχιζοφρένεια παρουσιάζοντας εφτά συμπτώματα και τονίζοντας πως «αυτή η φωνή την οποία άκουγε ο Σωκράτης δεν ήταν παρά μια ακουστική ψευδαίσθηση». Στις «Ψυχικές Ποικιλίες στο Είδος του Ανθρώπου», ο συγγραφέας-ερευνητής αφιερώνεται σε επίκαιρα ζητήματα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, όπως το ερώτημα αν μέρος του φάσματος του αυτισμού αποτελεί διαταραχή της ανάπτυξης ή απλά μια νευρολογική διαφοροποίηση του ανθρώπινου είδους.

   Για να δημοσιεύσει τα βιβλία του, ο Κωνσταντίνος δημιούργησε τον δικό του Εκδοτικό Οίκο, ενέργεια με μεγάλα πλεονεκτήματα ως επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό έγινε εμφανές τον Απρίλιο του 2022, όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να γράψει την ιστορία του τόπου του στα Αγγλικά (Paros Ancient & Pirate Past). Κατάφερε να ολοκληρώσει τη συγγραφή του βιβλίου σε δύο μόλις εβδομάδες, στις αρχές Μαΐου, και να διαθέσει τα πρώτα αντίτυπα στην αγορά στις 10 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις πενήντα ημέρες από τη συγγραφή της πρώτης σελίδας.

   Ο Κωνσταντίνος δεν είναι ποτέ στάσιμος˙ του αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα στη ζωή. Αυτήν την περίοδο, περνάει τον ελεύθερό του χρόνο ζωγραφίζοντας και παίζοντας μπάσκετ, αλλά η συγγραφή παραμένει η κύρια απασχόλησή του. Όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το αγαπημένο του ανάγνωσμα απάντησε: «Νομίζω πως το αγαπημένο μου ανάγνωσμα είναι εκείνο που διαβάζω την εκάστοτε στιγμή, ειδάλλως δεν θα το διάβαζα. Ακριβώς, δηλαδή, όπως με τα δικά μου βιβλία: το αγαπημένο μου είναι εκείνο που γράφω κάθε στιγμή. Αλλά, εάν μπορούσα να ξεχωρίσω ένα που με μάγεψε περισσότερο απ’ όλα, τότε -και ζητώ συγγνώμη από τον Πλάτωνα- αυτό είναι η “Καταγωγή των Ειδών” του Δαρβίνου. Στα δικά μου μάτια, είναι το ομορφότερο παραμύθι που γράφτηκε ποτέ για τον άνθρωπο, το παραμύθι που φανέρωσε την καταγωγή του είδους μας».

cyclades tales

Είναι απαραίτητο να ειπωθούν λίγα λόγια για τα «Παραμύθια των Κυκλάδων», που αποτελούν και το πρώτο καθαρά λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα. Οι φανταστικές ιστορίες των παραμυθιών γεννήθηκαν κατά το ταξίδι στην Ιρλανδία, τον Νοέμβριο του 2022.

   Η δεύτερη ημέρα της διαμονής του στο Δουβλίνο βρήκε τον συγγραφέα από το χάραμα στους δρόμους. Εντελώς τυχαία, βρήκε ένα ανοικτό κατάστημα. Εισήλθε και εκεί αγόρασε ένα βιβλιαράκι για τα λαϊκά παραμύθια της Ιρλανδίας. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε να βρει χρόνο να το ξεφυλλίσει σε ένα καφέ. Τυχαία, έπεσε στο απόσπασμα στο οποίο ο ιρλανδικός λαός πίστευε πως τα βουνά ήταν κορμιά γιγάντων, ένα πανανθρώπινο μοτίβο που ο συγγραφέας είχε συναντήσει σε πολλές κουλτούρες της Γης κατά την έρευνά του, όπως στους Αβορίγινες της Αυστραλίας. Χωρίς δεύτερη σκέψη και ανάγνωση, πήρε το στυλό και άρχισε να γράφει την δική του ιστορία πάνω στα μικρά περιθώρια του βιβλίου, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο σημειωματάριο. Πάνω σε αυτό γράφτηκε μεγάλο μέρος της πλοκής. 

   Ο Κωνσταντίνος διέμεινε μόλις τρία βράδια στο Δουβλίνο και έπειτα πέταξε για τη Μαδρίτη, όπου θα διέμενε για μια εβδομάδα. Οι υπόλοιπες ιδέες του, όπως οι σαλιγλάροι, γράφτηκαν σε δεκάδες χαρτοπετσέτες σε ένα καφέ της γνωστής αλυσίδας Starbucks. Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου, ο συγγραφέας βρίσκεται πίσω στην Αθήνα. Την 1η Δεκεμβρίου, μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή, και δουλεύοντας από το πρωί έως το βράδυ, με  μοναδικές εξόδους αυτής της προμήθειας φαγητού, ο Κωνσταντίνος είχε συγγράψει όλο το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας.