ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»

 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κωνσταντίνος Σταθερός το βιβλίο «Οι Ψυχικές Ποικιλίες στο είδος του ανθρώπου» του Κωνσταντίνου Σταθερού. Σε αυτήν τη μελέτη ο συγγραφέας, ερευνητής και εκδότης Κωνσταντίνος Σταθερός επαναπροσδιορίζει τον όρο διαταραχή. Σύμφωνα με την κλασική ψυχολογία διαταραχή θεωρείται η συμπεριφορά που αποκλίνει. Ο ορισμός αυτός, όμως, είναι ασυνεπής με την εξελικτική θεωρία, καθώς μερικά υποσύνολα του ίδιου είδους τείνουν να διαφοροποιούνται δημιουργώντας έτσι διακριτές ποικιλίες. Εάν δεχτούμε ότι ως ποικιλία ορίζεται εκείνο γενικά που αποκλίνει από τον κοινό τύπο, γεννώνται προβληματισμοί ως προς την αποσαφήνιση του όρου «διαταραχή». Υπάρχουν, τελικά, απλές διαφοροποιήσεις της συμπεριφοράς ή διαταραχές της; Με απλό λόγο, ο συγγραφέας καταδεικνύει πως εκείνα που καταχωρίζει η κλασική ψυχιατρική ως συμπτώματα μιας διαταραχής, δεν είναι παρά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας…ψυχικής ποικιλίας. Ο αυτισμός, ο ναρκισσισμός, ακόμα και η ψυχοπάθεια δεν είναι ψυχονευρολογικές διαταραχές, αλλά ψυχονευρολογικές ποικιλίες στο είδος του ανθρώπου. Στο παρόν σύγγραμμα, ο συγγραφέας αποδεικνύει πως η υπάρχουσα θεώρηση χαρακτηρίζεται περισσότερο από μεταβαλλόμενες κοινωνικές αντιλήψεις, παρά από τους κανόνες και το πλαίσιο της εξελικτικής επιστήμης. Άλλωστε, είναι παράδοξο η ίδια επιστήμη άλλες «αποκλίνουσες συμπεριφορές» να τις θεωρεί φυσιολογικές διαφοροποιήσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς -όπως πλέον την ομοφυλοφιλία- και άλλες να τις θεωρεί διαταραχές, αδυνατώντας να παρέξει επιστημονικά κριτήρια για αυτήν την αμφίθυμη προσέγγιση. Σαφώς και δεν αμφισβητείται το γεγονός της ύπαρξης ψυχικών νόσων. Καθίσταται, όμως, αναγκαία -κι αυτό επιχειρείται εδώ- η θεμελίωση μίας νέας θεώρησης για τη διάκρισή τους και τελικά η διαμόρφωση μιας ψυχολογικής προσέγγισης που θα είναι συνεπής τόσο με την εξελικτική επιστήμη, όσο και με τον εαυτό της.

Προς το παρόν το βιβλίο διατίθεται κυρίως από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Κωνσταντίνος Σταθερός. Επιθυμία μας αποτελεί η περαιτέρω διοχέτευση του συγγράμματος στην αγορά, φιλοδοξία που ευελπιστούμε να ευοδωθεί μέσω της συνεργασίας με το βιβλιοπωλείο σας, το όνομα και το κύρος του οποίου εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει την ιδανική στέγη προβολής και προώθησης του βιβλίου.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συνεργαστείτε με τον Εκδοτικό μας Οίκο, παρακαλούμε να μας ζητήσετε τους Όρους Συνεργασίας αποστέλλοντας εδώ.

Θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε σε αυτό το νέο μας ξεκίνημα.

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα του Εκδοτικού Οίκου Κωνσταντίνος Σταθερός