Οι Νικητές του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού "Ο Κόσμος του Χθες στην Ελλάδα"

statheros_ekdoseis

 

 

Έχουμε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου λογοτεχνικού Διαγωνισμού μας! Οι Εκδόσεις Σταθερός έχουν αξιολογήσει όλα τα διηγήματα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, «Ο Κόσμος του Χθες στην Ελλάδα» (βλ. εδώ). Στον Διαγωνισμό, έλαβαν μέρος 103 συγγραφείς με 115 λογοτεχνικά έργα απ’ κάθε μικρό και μεγάλο μέρος της χώρας μας.

 

Πράγματι, οι ιστορίες που κέρδισαν μας ταξιδεύουν στα πιο φανταστικά μέρη, και σε εποχές... παλιές και γλυκές! Ενδεικτικά, τα διηγήματα -τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούν πραγματικές ιστορίες- διαδραματίζονται σε όχι ένα, δύο αλλά... δώδεκα νησιά μας (Μήλο, Σύμη, Σύρο, Σέριφο, Αμοργό, Πάρο, Νάξο, Αντίπαρο, Μύκονο, Κάλυμνο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά) καθώς και σε περιοχές όπως Πάτρα, Καβάλα, Άρτα, Γαλάτιστα, Τυρό, Νίγρητα κ.α.

 

Κατά την ονομαστική σειρά των έργων, οι νικητές του Διαγωνισμού είναι:

 

«Αγαρηνός (Αμοργός)» του Νίκου Δενδρινού

«Αμοργιανό μου Πέραμα και ο Καπετάνιος» της Θωμαής Τσιμερίκας (1)

«Αμφίβιος Δαίμονας (Μήλος)» του Γιάννη Παναγιώτου

«Γιώργης (Πάρος)» της Αριάδνης Νικολάρα

«Η Γιαννούλα της καρδιάς μας (Πάτρα)» της Παναγιώτας Σμυρλή

«Η ζωή του Αγίου Ανθίμου του τυφλού του Αποστόλου των Κυκλάδων» της Μαρουσώς Παλαιολόγου

«Η ιστορία της Γερακίνας (Νιγρίτα)» της Πηνελόπης Καλαμπαλίκας

«Η καμήλα της Γαλάτιστας» του Σωκράτη Μπουζούκα (1)

«Η Ουρανία» της Παναγιώτας Λάμπρη

«Η Σύρος με τα ήθη και έθιμα» της Κατερίνας Πούλιου

«Κεφαλλονίτικη Ιστορία: Δεν ήταν Δούλος» της Έλενας Λιάτου

«Κιμώλια Γη» της Θωμαής Τσιμερίκας (2)

«Λυγερή (Σύμη)» της Παρασκευής Κηπουρίδου (1)

«Ματωμένα Σφουγγάρια (Κάλυμνος)» της Παρασκευής Κηπουρίδου (2)

«Μια εποχή χωρίς γιατρούς (Άρτα)» της Σταυρούλας Συγγουνά

«Μια Ιστορία σήμερα απ’ τη Μύκονο του χθες» της Δέσποινας Οικονομοπούλου

«Μπαμπούγερα» του Σωκράτη Μπουζούκα (2)

«Νυχτερινός ύπνος στις εκκλησίες των Αγίων (Νικησιανή Καβάλας)» της Ειρήνης Σαραφούδη

«Όταν η γιαγιά Ευθυμία γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη» της Κατερίνας Τσαγανάκη

«Περί εκκλησιών ο λόγος (Αντίπαρος)» της Ευαγγελίας Τριανταφύλλου

«Σεφέρι» του Γιώργου Φιλιππαίου

«Στο καπνομάγαζο της Καβάλας του 1960» της Κωνσταντίνας Χατζηκωνσταντίνου

«Συνήθειες Αντιπάρου» της Κλαίρης Μήτρου

«Τα παπούτσια της Μαρίας (Κέρκυρα)» της Ελένης Σωκράτους

«Τα χαλάσματα της Καλλονής (Νάξος)» της Κατερίνας Δημητροκάλλη

«Το μυστικό της Τσακωνιάς (Τυρός, Αρκαδία)» απ’ την Αλίκη Σκαραμαγκά

«Τσουνάμι (Σέριφος)» της Ελένης Λιβανίου – Ροβίθη

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νικητές ήταν κάθε ηλικίας (από δώδεκα έως εβδομηνταπέντε ετών)! Για τη νέα γενιά, αξιοσημείωτες και ενθαρρυντικές ήταν οι συμμετοχές τεσσάρων κοριτσιών – μαθητριών Δημοτικού και Γυμνασίου (απ’ την Νάξο και την Αντίπαρο!).

 

o_kosmos_tou_xthes_stin_ellada_diagonismos

 

Εμείς ρωτήσαμε τον εκδότη μας, και συγγραφέα, Κωνσταντίνο Σταθερό, εάν ξεχώρισε κάποιο αγαπημένο απ’ όλα αυτά και μας απάντησε το εξής:

 

«Υπήρχαν πολλά αγαπημένα έργα σ’ αυτόν τον Διαγωνισμό και γι’ αυτό θα διεξάγουμε τουλάχιστον έναν κάθε χρόνο. Υπήρχαν ιστορίες ανατριχιαστικές για την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου, όπως για παράδειγμα, με τη “γιαγιά Ευθυμία” που έτυχε να γνωρίσει τον μέγιστο Τσιτσάνη. Αν τον είχε ακούσει, αυτή η “γιαγούλα” ίσως ήταν σήμερα απ’ τις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδας. Δηλαδή, πολλά διηγήματα μας έχουν ιστορική αξία και παραμένουν έως σήμερα ανέκδοτα! Ανατριχιαστική ιστορία ήταν επίσης “Τα Παπούτσια της Μαρίας”. Κι αυτή πραγματική ιστορία, απ’ την Κέρκυρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φοβερό το πώς τα πρώτα παιδικά παπούτσια ενός κοριτσιού έμελλε να την ταλαιπωρήσουν για την υπόλοιπη ζωή της... Δεν λέω περισσότερο για να μην κάνω “spoil”, που λένε! Το ίδιο ισχύει και για τη “Γιαννούλα της καρδιάς μας” που σχετίζεται και με το Πατρινό καρναβάλι. Μια “κουλουρού”, ταλαιπωρημένη γυναίκα, με ένα όνειρο που όμως “περιγελάστηκε” γι’ αυτό. Πολύ καλογραμμένο κείμενο. Αυτή η ιστορία, μάλιστα, μου θύμισε, ένα διήγημα που κάναμε στην Γ’ Γυμνασίου και με είχε αγγίξει με τον ίδιο τρόπο. Άλλα κείμενα, μας αποκαλύπτουν συνήθειες και “μαγικά” γιατροσόφια, τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν γνώριζα, όπως το "Μια εποχή χωρίς γιατρούς".

    Ακόμη, σίγουρα, ξεχώρισα το “Σεφέρι”, τον “Αγαρηνό” (ένα έργο στο οποίο υπάρχουν δεκάδες ιδιωματισμοί – θησαυρός για την ελληνική γλώσσα), τη “Λυγερή” απ’ τη Σύμη, “Τα Ματωμένα Σφουγγάρια” απ’ τη Κάλυμνο, την πειρατική ιστορία της Δέσποινας απ’ την Μύκονο. Οι συγγραφείς αυτών των κειμένων έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο. Και σίγουρα ξεχνάω μερικούς! Γενικά, όλα τα κείμενα που επιλέχθηκαν έχουν πολύ καλή γραφή και ρέουν σαν νεράκι στην ανάγνωση. Όλα αυτά θα τα διάβαζα και δεύτερη και τρίτη φορά.

  Το “μυστικό” για αυτόν τον Διαγωνισμό ήταν οι συγγραφείς να μας διηγηθούν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μια ιστορία στην οποία εκτυλίσσεται «ο Κόσμος του Χθες» ως θέμα. Όλα τα νικητήρια έργα το κατάφεραν αυτό.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά κάθε συγγραφέα για τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό μας καθώς και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν τη συγγραφή! Οι Εκδόσεις Σταθερός θα συνεχίσουν να οργανώνουν Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς για να ανακαλύπτουμε “κρυμμένα διαμαντάκια” και ιστορίες που αξίζει να καταγραφούν, να αφηγηθούν και να μαθευτούν».

 

Γι’ αυτό, σας καλούμε να μείνετε συντονισμένοι με τη σελίδα μας στο Facebook!

 

Τέλος, όπως είχε ανακοινωθεί, όλοι οι νικητές θα δουν το έργο τους να εκδίδεται σ’ ένα συλλογικό βιβλίο, δίγλωσσο (!), με χορηγία των Εκδόσεων Σταθερός και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους.

 

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2024 και θα έχει τίτλο «Ο Κόσμος του Χθες στην Ελλάδα». Ένα αντίτυπο θα σταλεί δωρεάν σε κάθε συγγραφέα ενώ θα υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα για ηλεκτρονική παραγγελία μέσω της ιστοσελίδας μας. Για την εκμετάλλευση και μετάφραση των έργων, οι συγγραφείς θα κληθούν να υπογράψουν μια σχετική «Υπεύθυνη Δήλωση».

 

Σημείωση: Να υπενθυμίσουμε πως ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και, αρχικά, απευθυνόταν μόνο σε κάτοικους του νομού Κυκλάδων (με θέμα «Ο Κόσμος του Χθες στις Κυκλάδες»). Λόγω, όμως, χαμηλής συμμετοχής ο Διαγωνισμός γενικεύτηκε γι’ όλη την Ελλάδα. Οι συγγραφείς είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα έργα τους έως τις 15 Νοεμβρίου 2023.